Τι κάνουμε

Στο Δήμο Παλλήνης, η Κοινωνική Πολιτική είναι βασική στρατηγική επιλογή. Συμμεριζόμενοι τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελληνική κοινωνία στοχεύσαμε την δημιουργία ενός δικτύ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, με μέτρα, δράσεις και υπηρεσίες που στηρίζουν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο προκειμένου οι κάτοικοι του Δήμου μας, που είναι στα όρια της φτώχειας να μην στερούνται τα βασικά είδη διατροφής. Συστήσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, προκειμένου οι άποροι ή ανασφάλιστοι συνδημότες μας να καλύπτονται για κάποια χρονική περίοδο. Ξεκινήσαμε την λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου σε συνεργασία με Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και εθελοντές ιδιώτες εκπαιδευτικούς του Δήμου Παλλήνης, για να μην χαθεί καμία ευκαιρία για τα παιδιά των οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα.

Ενισχύσαμε τις δράσεις εθελοντισμού στον τομέα της υγείας, στο περιβάλλον, στην κοινωνική πρόνοια. Σε αυτήν την λογική στηρίξαμε και την θεσμοθέτηση του Βραβείου Εθελοντή για τους μαθητές των σχολείων μας.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Χρόνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να στηριχθούν οικογένειες με προβλήματα αλλά και για να αξιοποιήσουν την διάθεση προσφοράς τους οι εθελοντές, άτομα που θέλουν να συνδράμουν το κοινωνικό έργο των οργανώσεων με παροχή υπηρεσιών προς περιθωριοποιημένες οικογένειες από εθελοντική βάση.

Επιπρόσθετα, η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, η έλλειψη μηχανισμού ελέγχου της αγοράς , και η μεγάλη απόκλιση της τιμής από τον παραγωγό στον καταναλωτή, μας οδήγησαν στις πρωτοβουλίες –παρεμβάσεις- στο καταναλωτικό κίνημα. Ο Δήμος Παλλήνης, ήταν ο πρώτος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης που επέλεξε να παρέμβει στο καταναλωτικό κίνημα, καταργώντας τους μεσάζοντες, διαθέτοντας προϊόντα απευθείας στον καταναλωτή.

Προκειμένου να υπάρξει συνέχεια και σταθερότητα στις δράσεις που ξεκινήσαμε, δημιουργήσαμε την διαδικτυακή εφαρμογή marketpallinis.gr. Μέσα από την εφαρμογή οι παραγωγοί διαμορφώνουν τις τιμές τους και ο Δήμος Παλλήνης επιλέγει την διάθεση αγροτικών προϊόντων στους κατοίκους , με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε χαμηλές τιμές. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην διάθεση προϊόντων όπως η πατάτα, το λάδι, τα όσπρια, το μέλι, το αλεύρι, το ρύζι αλλά και τυροκομικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Μέσα από αυτές τις δομές, εξυπηρετούμε σημαντικό αριθμό συνδημοτών μας.